Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Kwetsbare ontwerptekeningen van Theo van Doesburg tijdelijk te zien in Belvedere, Wenen.

13 FEBRUARI 2020

Vanaf 14 februari tot en met 1 juni 2020 zijn twee ontwerptekeningen voor Café Aubette uit het archief van Theo van Doesburg te zien in Belvedere in Wenen, waar ze deel uitmaken van de reizende tentoonstelling Into the Night, Cabarets and Clubs in Modern Art. De expositie, eerder te zien in Londen, toont tekeningen die alleen na intensief onderzoek weer getoond kunnen worden. 

25.000 archiefstukken op transport

6 FEBRUARI 2020

25.000 ontwerptekeningen uit 40 verschillende dossiers afkomstig uit vier archieven staan klaar om op transport te gaan naar verschillende restauratieateliers in Nederland. Deze tweede ‘batch’ bestaat uit ontwerpen van J.P. Kloos, Hartsuyker-Curjel, J.J.P. Oud en opnieuw stukken uit het omvangrijke archief van Bureau Van den Broek en Bakema. 

Gedenken en herinneren: 75 jaar bevrijding Auschwitz

23 JANUARI 2020

Maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. In 1957 werd een prijsvraag uitgeschreven voor een gedenkplek in Auschwitz. In het archief van de architect G. Tuynman is zijn inzending voor die prijsvraag bewaard gebleven. Een dramatisch ontwerp waarbij grote grillige vormgegeven beelden als ware in wanhoop naar de hemel reiken.

Collectie van Het Nieuwe Instituut beschikbaar op Collectie Nederland

29 AUGUSTUS 2019

De komende zes jaar is Het Nieuwe Instituut druk bezig met het zichtbaar maken van de architectuurcollectie door middel van restauratie, conservering en digitalisering. Een van de projecten binnen het programma Architectuur Dichterbij is Linked Open Data (LOD). Met het beschikbaarstellen van collectiemateriaal via Collectie Nederland is een eerste resultaat van het LOD project behaald. 

Theo van Doesburg in Barbican Art Gallery

25 AUGUSTUS 2019

Vanaf 4 oktober zijn twee ontwerptekeningen voor Café Aubette uit het archief van Theo van Doesburg te zien in Barbican Art Gallery in Londen, waar ze deel uitmaken van de tentoonstelling Into the Night, Cabarets and Clubs in Modern Art. Daarna reist de expositie naar Wenen, waar twee andere ontwerpen voor Aubette te zien zullen zijn. Vier tekeningen die alleen na onderzoek en conservering in het kader van Architectuur Dichterbij weer konden worden uitgeleend.

De eerste archieven de deur uit voor restauratie in het kader van Architectuur Dichterbij

10 JULI 2019

Onder de titel Architectuur Dichterbij is een project gestart dat zorgdraagt voor de restauratie van grote delen van de architectuurcollectie. In juli 2019 hebben de eerste archieven Het Nieuwe Instituut verlaten om te worden gerestaureerd en geconserveerd, waaronder die van Theo Bosch, Van den Broek en Bakema en Jan Verhoeven. Bij deze eerst gekozen archieven speelt vooral de slechte staat van het materiaal een doorslaggevende rol.

Scheuren, kreukels en vlekken. De schetsen van architecten redden is een monsterklus

24 AUGUSTUS 2018

Scheuren, kreukels en schimmels bedreigen de nalatenschap van Gerrit Rietveld, Jaap Bakema en andere Nederlandse architecten van naam. Om hun kwetsbare ontwerptekeningen te behouden begint binnenkort een omvangrijk en kostbaar restauratieproject. Dit artikel is eerder verschenen in Dagblad Trouw.

Ministerie OCW investeert 11 miljoen in architectuurcollectie van Het Nieuwe Instituut

13 MAART 2018

Met de eenmalige injectie kan een belangrijke slag in het behoud en de restauratie van de Rijkscollectie worden gemaakt en wordt de reeds ingezette digitalisering en ontsluiting van het archief versneld.